semalam ann




kamiii pergi maen ice skatingggg





cm ni citer dyeee..

..

..

..



erm..saye arytuh ade la suruh tikah bawak roller blade sbb tibe2 nomo nomo nomo nomo teringin nak men..hehe..dye pon bawak la n kiteorg un maen la malm2 n pagi2..

..

..

..

..

..

..

and then tibe2 nomo nomo nomo nomo nomo tringin nak men ice skating..so semalam pas kelas aku un pergi la mandi n kami pon tawaf satu kc mintak gloves..ye la kalu tak de glove kne bayar lebih..tapi aku memang dah ade..sebb ade member kasi glove STRAWBERRY SHORTCAKE..hehe..cumeyl bangat dong....

..

..

..

..

..

pastu betolak ..sebenarnye aku taktaw pon cmne nak pergi..tau gitu2 tapi tak clear sgt..tpi pergi jugak sbb kat mane2 pon kite berada msty tak sesatnye insyaallah..

..

..

..

..

pastu dok tggu bas smpai la trtinggal bas kerana nya sbbnya,bcausenye kami smue dok galok menangkap gmbr ..hahahapas satu2 gmbr tgkap..cam jakun+sakai doh gamoknyee..

..

..

..

..

pastu nek la bas..nseb da jumpe pas tuh..then sampai2 tak taw nak masuk kot mne..kiteorg pon lalu la ikut restoran2 uh..tibe2,suddenly2 nmpok blambok mat negroo tgh minum arak...fuishhhhh sumpah kami sume nak pengsan kat situ jugak tpi sbb tkut kami than rase pengsan tu dan membelok keluar dan brpatah blik..dan masing2 debor..haha..



..

...

..

..

pastu kami cari la tempat solat..tanye la mamat kat kaunter uh..las las jumpe..alhamdulillah...

..

..

..

pas solat pi beli air sbb dahaga bangat dong..patu p la cri tempat ice skating..lame gok la pusing2 cari..sesat doe..lME KELAMAAN (upps ayt skema seyh)

..



...

..

kamiii jumpeee....so selok la p masuk ..15 hinggit jeeee ponnnn sbb da de glove..haha..

..

..

..

..

..

fes masukkk..fuh masyuk2..best gileeee masuk . diri atas ice uh...
licinnn..tapi,tapi,taaaapiiiii, tetapi tak la licin..cumenye smooth+soft je..so pas ceroh kiter luncur slow kura o fast rabbit pon tak trsekat2 ponnnnnnn..yeee..nomo nomo nomo best compared to roller blade...hihik..
..
..
.
.
..
..
..
..
mule kami juz luncur slow2 tpi bilamana melihat mamat2 disitu meluncur dgn lajuknyeeee...ku rse wow,i nak wat cm korang gak..mane acii gni..so kiteorg un meluncur laju2 sket..heaven2...hehe
tgok ader y menari2 canteknye dworg wat..ader y shuffle la,menari ballet hot seyh..macm2..ade y wat style princes menari..uit chumel2 sume..
..
..
..
..
..
patu kami tgkp gmbr tpi boleh dri luar2 je..tpi ecah je y tak ditgkp g..so aku un tgkp la gmbr beliau dri dalam..sama sekali dilarang o pihak2 berkenaan..skali snap ok..kali ke 2 snap..amik ko kak ude..2 org laki datang saound..pukkk bedebukkkk kene..tpi ak ckp la ayt cm biasa

"oh yeke,tataw un..maap"




kMI un men2 sampai kul 6.3o sbb tak mayang asor g..then pas smyg maghrib p la mkn kt kfc..mase tgh bratur uh..laki y take order tu nomo nomo nomo cute prangainyee...heheheheh..kalu sagt2 sangat n terllalu kalut!

mmg barisan aku la plg lmbt kerana sikap beliau y kalut..then ak dapt satu idea...tingggg!!!!

aku sepetinye nak mngenakan beliau..sbb beliau membuat perutku brbunyi ..then aku and eca mintak la itu ini itu ini..bgi menambah peningkan kepala dye aku mintak aym ori satu aym spicy satu..uitt..lame bebnor beliau membace order kami...beliau un amik itu ini n beliau tanye ader paper lagi? ku ckp ayam ori tak de..then beliau ckp uhh lupe..then ku bisik kt ecah "tgok eh kompem dye lupe amik sup nsi aym.." patu kami gelak2 sbb mmg beliau pelupe..then trsipu2 beliau amik..uh la mamat jgn kalut sgt sbb cute sagt kamoo kalut!
..
..
..
..
..
..
..

.
..
..
pas makn..kami un balik..tggu2 bas..pas ceroh la bapok lame..9.30 bru trpampang bas tuh...las2 aku ckp ngan tikah..msty kite blik kul 11...aigooooooooooo...

..
..

..
..
..
..
mmg btui...masuk2 je..uishhhh mmg kene tahan kow..cow..cow..aku la y kene sbb pkai sluar y agk kepelikan disitu..suar kotak2 beseta baju kotak...aku da ckp kt depa..jgn mnjawab kalu nak save 5o hinggit!kami un menunduk je ..dye tanye awak tau tak skang kul bpe, aku dgn spontan tgok jam..n ckp 9.45..


patu dworg ckp 10.45..upppps ku salah tgok trus aku trketawa..TER ok ..bukan sngaja..pak cik guard un marah2 sbb aku ketawa..pastu dye suruh aku tgok kt blakg uh ade pe..aku un brpaling dan tye member weh ader aoe wehh..ade pe? sbb aku ni rabun tahap tera..mmg tak nmpk..member ckp ade cctv..aku un ckp cctv..pastu pluplaplupllappluplap////@#$%$%%^^&&*++_)(*&..the end..

..
..
..
..
kami un menyesal blik lewat..da tanak wat da kot..KOT?????insyaallah la..

btw...besttttttttt bangat!

couple? not for me..



most of them probably need more attention..ye la...dok umah doh ler adik bradik rmai..mok pok

msty layan hok kecik je,,so hok besor pon rse jeles...trus la pieq cari pakwe kat luaq..





i never having such relationship as i have enough happiness in my life..my parents..my brothers

and my sisters..they treat me well so i have no reasons to have a boyprenz.. haha..otherwise

there r many cons by couple-ing...hehe



1st..berdosa la cik habaq mai


saya ada pergi talk arytuh depaa cakap mane ade cinta2 macm tu..tak wujud beb..dalam AL


QURAN pon mane ade bagitau cinta antara perempuan dan lelaki bukan muhrim..y saye tau


cinta ALLAH..cinta Rasul..cintan makpak..


2nd reasons~ loss of freedom
mane la nak loss kalu tiap2 ary dia nak mesej kite tanye mende tu..mende ni..sampai kan sume rahsia kite dye tau..best ke macam tu? youuuu...kalu macam tu tak specel lah suami kite kalu pakwe kite tau sume pasal kite..so keep our secret juz for our hubby ek..specel skit
Tapi lama-lama naik rimas gak woh. Bila dah siap buat satu benda ja kena bagi report, kalau tak kena merajuk sedas. Bila tak reti nak pujuk awek, tambah-merajuk beliau pasai kita tak pandai nak pujuk. Last-last skali kena label “tak reti nak pujuk orang”.
Jadi hidup akan jadi soo dependent on our phones. Kena text them, like, 24/7 kot. Nak buat kerja pun payah. Kalau lambat reply, kena lagi merajuk. Mau tak letih? Bila busy sikit, kena merajuk lagi. Nak bersembang rancak ngan member-member pun jadi payah. Pasaipa? Pasai time dok sembang-sembang, nak kena stop sat, reply message dulu. Kawan kita dok cakap, kita tak pay attention kat dia, then kata “hah?”

Kawan kita pun naik bengkek ngan kita.


3rd reasons waste money beb

mane la tanak waste nye bile asyik p mesej2 je...pdahal mesej mnde y same je..sudah! hentikan kebosanan ini...drpd msej mnde y same..baek hang p mesej member2 y laen..tanye different question mcm:

min,saye cantek tak?

cena,kak ude cute tak?

pae,macammana dgn shahir af awok?

*kan lagi syok...hihihi..dpt attention dri member lgi besh la..free je without dosa pon

kalu cm aku an gune bil..so rse serba salah plak kalu mesej mnde2 tak patut kat jantan..mmbazir money ayoh je,,,hehehe..


sumone said 'I have discovered that if you send a text message every 3 minutes for 15 hours, you would have sent 500 texts to just ONE PERSON in a day. That’s like RM5 (if one text was one sen). So an RM10 prepaid card would only last you 2 days! Gosh, even I’m astonished with this piece of information.'

uit...byokk tu,,save la..boleyh beli baju ,kasut jenama2 gitu
perlu ke anda membazir untuk org y belum tentu istri o suami anda y disayangi?? simpan sume duit uh..nnty2 kite boleh mesej banyak kt hubby kite..kite boleh mesej2 romantik2 kt beliau..kalu kite da gune ayt Iloveu tu..da lapuk n tak best dah la utk diguna lgi..betull..tak caye tanye mak bapak saye..beliau begitu romantik aww..sbb beliau tak pernah brcinta..pernah kot,tpi sikittt je..satu jengkal jari saye kot..patu trus ayh kawen

4th reasons loss of friend

kite kalu dok asyik layan mesej je...bile member2 cakap kite tak dgr,,patu gelak2 sendiri..patu bile member tanye nape..kite sorok kan encet..mane tak sentap gitu? sentap siottttttt ..las..adalah member2 ckp gini 'dye da laen skarang..die da berubah' . Just because you have a boyfriend doesn’t mean you lose friends automatically. But you do lose the time you can spend with your friends. limaza? think bout it!


gomeneyh,bianne,sorry,maaf..if wat im saying may hurt u..it doesnt mean i hate love..i do love..i do want to be love..but just be patient,k? love will come towards us,do not seek it,just let it come naturally..ALLAH had made promised..

.saya tak lah cantek pon..sebab tu saya bersyukur sebab kalu saya cantik,saya bisa menarik perhatian para2 lelaki dan mungkin saya terpedaya dengan ayat2 manis madu mereka..mungkin juga saya lalai dengan pujuk rayu mereka y hanya mencintai kecantikan seseorang wanita brbanding akhlak kami..sebab itulah saya tak perlu teman lelaki kerana sekarang saya sudah jatuh cinta dengan teman2 y juga mencintai saya..mereka juga tak perlukan boyfreins sebab kami saling melengkapi,,kami saling sayang menyayangi..kami sudah sedar erti kesakitan,kebuhsanan,kebuangmasaan percintaan itu..kami rasa CINTA ALLAH lgi berbaloi kot! kalu kami sedeyh,tak perlu abes kan duit telepon boypren,jus bace quran..nnty kami akan tenang...betul..


"lastly..i love all my friends..plis love me too so that i will not seek the other love from males ye?"

















tadi trnampak FB dye…ohh demmitttttttttt

boleh tak nak wat mcm ne?pakai maskot,patu jahanamkan dia mamat ni? ahhhhhhhh…i hate seeing u again M.A.Z!!

pastu tgok reaksi dye mcmne dan ak nak wat cmni...



then wat2 muke tak bersalah n bajek cute jap =.-

hahaha..udah le kak ude..jgn berangan

org gilo

orang gile

maybe some of them might calling me crazy as i always do what i want to do..if im getting tired,i will take off my shoes and just walk with stoking in public,i will jump anywhere and everywhere i like.. shout loudly if something unsatisfied come out and etc..but..i never disturbed u’oll!

so ape kes ade org uh kaco kiteorg?

image

malam tadi ketika mane kami sedang bermain roller blade..tibe2 ade mamat uh jerit2 kat ukc

“pulangkan..pulangkan syampooo saye..pulangkan”

da la jerit kuat2..mmg bengong la..agak2 r

pastu pagi tadi ada lagi mamat species begitu muncul dan menjerit2 ‘HOI..HOII…HOI’ its Anooiiiiyingggggg…toink..toinkkk!!!

mase nak balik dye jerit plak mcm jeritan tarzannn tuh…sebijik la jugak cuma ada la pitching2 lari..aduiiii…aku dan tikah un wat muka cmni

image

cacacacacacmarrryaaaa



tahniah!


yer..thniah ezzati....sbb berjaya basuh baju by hands aryni!


dok tangguh..tangguh..tangguh tangguh lagi..las2 stoking pon tarak y boleyh pakai aryni sbb sume tidak dibasuh lagi...aigooo.anak dara ke ni kak ude oii..ke baby dara??


tuh buku2 uh..bile aok nak kemas ni?aduiii..mid term da abes..simpan la balik buku tuh cik kak oi..tau nak maen je..


aryni ku tekad utk tidak bermaen roller blade kek,basketbal kek, badminton kek o baling2 selipe..ku mau rehat..ku mau bace buku nobel..kali ni ku tekad nak abeskan jugak satu buku english y tebal..no separuh2 bace doh..yea,,chaiyokkk




sedeyhhh ni..arggawwwwww





image

jap nanges ja…waaaaaa…




(5o minit kemudian)..ok da tak nanges..meh smbg tulis smule..





pgi tadi an..bgun la smyg2 subuh..patu tidur mule sbb smlam trtidur lewat sambut befday SALIHAH y Jelita..haha..patu bgun kul 7.55..upppsss..kelas kul 8 la ..mandi2..then sarung jubah p kelas..cuak la sikit walau selalu buat cmni..

patu dgn banggenye masuk sebab kami lagi pantas daripada ustaz..hahaha..

arini kiteorg menang..biasanya kiteorng lambat patu kene soal macam2 soalan dlm arab awww…

best punye speaking..cmni muke aku kalu tak paham utz tanye, smbil mintak2 hint kat kengkawan

image

disebabkan hari ni ustaz lambat ku ingat nak soal pulak ustaz..wakakaka..jahat betul..tpi bile ustaz masuk je..mata ku terpaku melihat kertas soalan y sepertinye siap ditanda…ok2„saya phm

‘ezzati,jangan mandai2 kenekan ustaz,kang aok kene hembus dgn kertas tuh’ trus jadi baik semula..diamm je..patu„,'

maka dengan ini saya kak ude binti pak ude hanya mendapat 18 3/4 je per 30..hampeh haprak! ermmmmmm…terus ku rase down bagai nak mghempuk something je……

image

yeayyyyy!


yeay..doh abes exam..huhu..satu ary je pon mid term nye..pagi arab,petang statistic..heaven right?


tpii an...arab susah doe..byok geyl entam..misty ustaz marah..bianne..me mmg tak rety arab un..


p tadi an mase petang jawab statistic rse best sgt...45 minit je jwab..sbb ape?sbbbbbb sesungguhnya ku amat bertuah sbb buku y gua bace an sume soalan ade kat situ kecuali y belakang skali ..huhu..patu dgn banggenye lah aku jawab smbil trsenyum lebar.

.'ahahah..ak dah wat latihan ni..'
muke bajet cm im the king of the world..bwuahHha

tapi disebabkan aku nih nyanyuk sikit (sikit ke?mcm byk je) so aku un ade la tak egt jawapan nye..pas siap uh..igt nak kuar,tpi mak ckp.

.'kak ude,jgn keluar awal..tggu abes dulu nnty mne taw ALLAH nk bgi idayah an..an..'

aku un tak jdi kuar lgipon ak tak egt aku group bape..

puas dah pikir..tpi lame kelamaan ak rse tak tahan nak buang air kecik,

so ak itung la dgn tgn (group 2 ke 3..group 2 ke 3..) las2 ak tulis group 3 then blah..

.then p toilet,,patu mkn ABC..cop bru tringat! aku lupe nak minum air carrot arini...alaaa,,,da
langgar pntg larang..ni bad mood nih!




malam plak ak ajak la kengkawan maen,ye r..dah lame da tak maen (dah lame ke?hahah?,CM SLALu men je..sampai ayah pon cempat post kt FB "kak ude awok ni tau nak maen je" haha )

then janji r nk trun kul 9.15..las2 ku trtidur,haprak punye kak ude..sian depa tunggu..smyg

isyak n trus trun bawah..trun2 nmpk wahh ramai seyh geng turon..besh2..hehe..pe lagi maen la

puas2,,arini men permainan baru(roler blade) fuh masyuk2,bapok susoh nak maen

seyh..trutama y roda 4..ak slalu men y roda straight uh..y roda 4 bapok segala berat..then men basketbal pkai roler blade,style en?haha gediksss


cmni la kiteorg maen,terkedek2 cm itik,tak2 cm org OKU

SEindah MAWAR pELANGI

Pemuda Yang Ikhlas Dengan Cinta

Pada zaman dahulu, ada seorang jejaka yang sangat suka membaca dan selalu menghabiskan masanya di perpustakaan pada waktu lapang. Dia amat suka membaca novel dan buku cerita. Pada suatu hari, dia telah terjumpa sebuah novel yang ada tertulis pada kulit novel itu nama dan alamat seorang gadis di salah satu muka suratnya. Tertulis di situ : "Catrina, ikhlas dan perlukan sahabat."
Tergerak hati jejaka untuk mengutus surat kepada si gadis misteri itu. Setelah pulang ke rumah, jejaka itu menulis surat untuk memberitahu niat ingin berkawan dengan gadis itu. Beberapa hari kemudian si jejaka mendapat balasan daripada gadis tersebut bahawa dia juga bersetuju untuk berkawan dengan si jejaka.
Hari betukar minggu dan minggu bertukar bulan. Persahabatan mula bertukar kepada perasaan sayang. Namun begitu mereka masih belum pernah bersua muka. Si jejaka ingin sekali bertemu si gadis misteri dan begitu juga dengan si gadis. Walaupun kedua-keduanya masih belum melihat rupa masing-masing, tetapi perasaan sayang tetap berbuku di hati.
Pada suatu hari, si jejaka dipanggil oleh bala tentera untuk pergi ke medan perang. Si jejaka merasa amat susah hati kerana dia bimbang sekiranya dia mungkin tidak dapat berjumpa dengan si gadis kesayangannya. Maka diutuskannya sepucuk surat berbunyi, "kalau Allah panjangkan jodoh kita, dan andai kamu masih sayang padaku, kita berjumpalah di stesen keretapi pada hari perang diumumkan tamat nanti. Aku akan memakai pakaian tenteraku dan membawa sekuntum mawar berwarna merah. Aku akan mengenali kamu sekiranya kamu juga memegang sekuntum bunga mawar merah. Setelah itu izinkanlah aku membawamu untuk makan malam dan bertemu orang tuaku."
Maka pergi lah jejaka ke medan perang dengan tenang setelah mengutuskan surat itu...
Beberapa bulan kemudian...
Pada hari pengumuman perang tamat, si jejaka pergi ke stesen keretapi yang dijanjikan sambil memegang sekuntum bunga mawar merah di tangannya. Diperhatikannya seorang demi seorang gadis yang berada di stesen keretapi itu sekiranya ada yang turut memegang bunga mawar merah sepertinya.
Tiba-tiba, si jejaka ternampak seorang gadis yang agak berisi, sedikit hitam dan berjerawat mukanya duduk di kerusi roda sambil melihat sekeliling seolah-olah mencari seseorang. Kakinya kudung dan tangannya cacat sebelah. Sebelah lagi tangannya memegang sekuntum bunga mawar berwarna merah. Si jejaka sangat terkejut melihat keadaan fizikal dan wajah gadis pujaannya selama ini amat berbeza dari imaginasinya, namun dia memberanikan diri menghampiri gadis tersebut.
"Catrina?"
Gadis itu melihat ke arah si jejaka dan tersenyum ceria. Si jejaka terus menghulurkan bunga mawar kepada si gadis dan berkata, "aku amat merinduimu. Terimalah bunga ini dan pelawaanku untuk makan malam bersama kedua ibu bapaku. Orang tuaku tidak sabar-sabar lagi untuk bertemu denganmu," kata jejaka itu.
Si gadis itu tersenyum lagi dan berkata, "Aku tidak tahu apa yang terjadi. Tetapi ada seorang gadis cantik jelita memberikan bunga ini kepadaku sebentar tadi. Dia memintaku memberitahu kamu bahawa dia sedang menunggu kamu di restoran di hadapan stesen ini sekiranya kamu mempelawaku makan malam dan bertemu orang tuamu."
----------TAMAT------------
Berapa ramaikah manusia yang sesuci hati jejaka ini? Dia melihat kepada hati dan bukan kepada rupa. Dia telah mengotakan janjinya dan tetap berpegang kepada perasaan sayang walaupun pada mulanya dia menjangkakan gadis cacat itu adalah Catrina. Masihkah lagi wujud lelaki seikhlas dan seluhur hati pemuda itu?

susahnye nak didik anok yer



uh..penat dah stdy stat..gaga..pdahal bru satu topic..ye ezzati y dulu y mase SPM dulu dah ilang! ilang..da jadi pemalas da skrg.otokeyhhhhh.. cop..nak cite..arytuh nadia cyiee de citerr...
HATTA..al KISAHH..
seorg ayah ni ..ada 2 ORANG ANAK
..patu mase si AYAH ni nak solat..
anak nya jua bersolat..
hatta masa si ayah di rakaat kedua,si ANAK mula menunjukkan tariNGNYE





..dua2 tu pon mula la bermain2 main lawan2 macam raksasksa dan ultramen kot..biasalah budak kecil memang suka cita gitu..patu mereka main lah lawan2..ayahnye sedikit geram tapi bilamana ayahnye tahiyyat akhir,amboi pandai pulak si ANAK berubah terus ikut tahiyyat akhir,dan lepas baca doa,si anak salam pulak tangan ayahnye..si AYAH tak jadi nak emo..


suatu HARI..
si AYAH membawa anaknya tu semayang berjemaah..
anaknya pon semayang lah di saf depan2..
nak dijadikan cerita tiba2 kaen pelikat si IMAN trlekat kat buntut dia.
.pastu si anak berbisik di hati



'kesihannyalah imam ni..aiyoo'


pastu si IMAM berjaya meleraikan lekatan itu..pada rakaat ke 2 pulak, lagi sekali kain


pelikat tuh tersedut kat dalam..kali ni lagi dalam tersedut..si Imam tak berjaya keluarkan kain

itu..si anak pon terlalu kesihan melihat imam itu lalu ke depan dan membetulkan kain pelikat


imam itu,


si imam pon legalah jadinya..tiba2 si anak terlihat muka ayahnya yg seperti memarahinya

,si anak takut dan terus memasUKKAN kembali kain pelikat ke buntut si IMAM,,haaha..


pe lagi terlompat lah si imam itu..haha..aduiii..wat itu salah..wat ini salah..rungsing si anak..susahh2

kelakarrrrr

Teacher: Say, you can't sleep in my class.

Student; I could if you didn't talk so loud.

Patient: Everyone keeps ignoring me.

Psychiatrist: Next please!

Mother: You prayed for grandma, grandpa, and Aunt Sue. Why didn't you pray for Uncle John too?

Daughter: I didn't want to ask for too much.

Patient: Doctor, I have a problem. I can't remember anything.

Doctor: How long have you had this problem?

Patient: What problem?

Brent: In your opinion, what is the height of stupidity?

Trent: How tall are you?

Customer: Hi. I'm looking for a good buy.

Salesman: Oh. Ok. Goodbye.

Billy: Do you write with your right or left hand?

Joel: My left hand.

Billy: Wrong! You write with a pencil!

uia pj.. I LOVE U

KORang2......!!!!

singgah2 la ke tumblr saye ekkkk...heheeheheh...best seyh wat tumblr sbb boleh wat gmbor gerak2...syok2

susahnye


ahhhhhhhhh! i hate it! susah2..mmg susahhhhhh nak stop tgok citer korea...YA ALLAH permudahkan lah hambaMU ini utk berubah..plizz..seyesly..ak tramatlah suke kat sorg artis korea ni..ji hoo name nye..dye bapok lah segala encem dan cool gilerr.,..ahhhh..p ak kne gak lupekan dye..yea! i have to!

saya couple..tPI SYE oK


http://hafizquran.blogspot.com/

"Saya dah sekian lama menjalinkan hubungan dengan dia. Masuk ini dah hampir 3 tahun kami bercouple. Tapi pada kami, couple tidaklah seburuk yang sering digambarkan oleh 'orang agama'. Saya bercouple, dan saya ok. Kami menjaga batas perhubungan dan saling menghormati. Keluarga kami pun merestui perhubungan ini, cuma mungkin kami belum bersedia untuk berkahwin. Tentang pelbagai kes terlanjur, zina dan buang anak, pada kami itu perbuatan manusia2 yang tidak bertanggungjawab dan tidak mengenal erti cinta yang sebenar. Itu manusia2 yang gilakan seks semata2."
Apa pandangan anda dengan statement di atas?
Kita akui, apa yang dinyatakan dalam statement di atas, atau yang mungkin keluar dari mulut sebahagian besar 'ahli couple' pada hari ini ada benarnya. Memang ada orang yang bercouple, tetapi akhirnya sampai ke jinjang pelamin. Siap kekal ke anak cucu. Siap boleh cerita pula dekat cucu2 tentang kisah couple mereka.
Sesetengah pula menganggap couple itu sebagai satu keunikan dalam bercinta. Itu mereka namakan sebagai variasi. Ada masa keluar makan bersama, berpimpinan di taman bunga, juga ada ketika meluangkan masa untuk ke pawagam menonton filem.
Itu pada mereka pelangi dan warna warni dalam percintaan. Ia membawa kepada keakraban hati dan lebih mengenali.
Kalau berjauhan pula, medium2 seperti facebook, skype dan 'coling2' boleh dimanfaatkan sebaiknya. Bukankah itu satu keindahan dalam perhubungan, sepertimana yang sering kita saksikan dalam filem2? Bukankah suatu yang sangat 'sweet' bila sang lelaki sanggup menelefon dari luar negara selama berjam2, semata2 mahu memujuk hati kita yang merajuk?
Ah. Keasyikan cinta ini benar2 menjadikan dunia ini aku yang punya.
.

.
Tunggu dulu.
Bercouple memang seronok, itu saya tidak nafikan. Mencegah orang daripada couple pula sesuatu yang sangat tidak seronok, bahkan makin membuatkan diri dibenci, itu pun tidak saya nafikan. Pada saya, dah terlanjur anda masuk membaca, mari kita berdiskusi dari segala sudut yang ada. Supaya akhirnya yang menang bukan orang yang nak couple, dan yang kalah bukan orang yang asyik larang orang dari couple.
Baik, kita cari kebenaran.
Apabila masuk bab nak mencari kebenaran, kita rasa meluat pula untuk cari 'orang agama', apatah lagi mereka2 ini jenis yang suka menghukum. Tak apa, kita tak payah cari orang agama. Tapi kita tak suka pada orang agama tak bermakna kita tak beriman pada Al-Quran dan Sunnah, betul? Jadi kita buka sendiri Al-Quran dan Sunnah.
Sekali lagi, kita nak mencari kebenaran.
Cari punya cari, dalam Al-Quran mahupun Sunnah, dalam 114 surah mahupun dalam Sahih Bukhari, Sahih Muslim, Nasai, Ibn Majah, Tirmizi dan segala kitab hadis yang ada, langsung tidak dijumpai dalil yang membolehkan :


1- berhubungan antara lelaki dan perempuan selain pada perkara yang harus
2- berpegangan tangan atau berdating
3- bergayut , bergurau senda, bernada manja , usik mengusik dan berterbangan di pelangi bersama2
4- melazimi perkara2 / perbuatan2 yang membawa kepada mukaddimah zina

Kesemua di atas, yang terkandung dalam maksud 'couple' tidak ada nas yang membolehkannya , baik dari Al-Quran mahupun Sunnah.
Bahkan kita terjumpa pula dengan satu ayat di dalam Surah An Nur :
Firman Allah ta'ala : " Katakanlah kepada lelaki2 yang beriman supaya menahan ( menundukkan ) pandanganmereka dan menjaga kemaluan ( kehormatan ) mereka.."

Firman Allah ta'ala : " Katakanlah kepada perempuan2 yang beriman supaya menahan ( menundukkan ) pandangan mereka dan menjaga kemaluan ( kehormatan ) mereka.."

Belek2 lagi, jumpa pula Firman Allah ta'ala :
" Dan janganlah kamu merendahkan ( memanjakan ) suara kamu ketika bercakap , kerana dikhuatiri akan timbul keinginan ( nafsu ) pada orang2 yang berpenyakit dalam hati mereka .."
Kemudian kita termenung seketika. Walaupun tak mampu baca kitab arab, tetapi tafsir Al-Quran terjemahan dalam bahasa melayu berlambak dekat kedai. Bila baca dan perhati ayat2 Allah di atas, nampak macam terkena batang hidung sendiri pula.
Lelaki yang beriman? Akulah itu.
Perempuan yang beriman ? Akulah itu.
Merendah suara? Manja2 masa bercakap ngan boyfriend? Mengusik2 girlfriend? Akulah itu. Yelah, adat bercinta mestilah nak manja2. Tapi Allah larang ....
Tak menjaga kehormatan? Nafsu? Hm, Akulah itu. Yelah, ada masanya keluar pegang2 tangan, duduk rapat2.Ini pun Allah larang..
Baik, berbalik kepada perbincangan asal. Iaitu mencari kebenaran.
Sudahkah kita temui kebenaran tersebut?
Apabila kita buang rasa jengkel kita pada orang2 yang selalu menegur atau mengkritik kita kerana bercouple, dan kita letakkan hal tersebut antara kita dan Allah, comfirm kita akan bertemu dengan persoalan2 di atas. Betul atau tidak, ada di kalangan yang asyik bercouple akan berkata begini :
" Ah, ini urusan aku dengan Tuhan. Kalau aku berdosa, itu aku dengan Tuhan. Kau sibuk apa? "
Pada saya, kata2 ini POSITIF, walaupun sesetengah orang menganggap macam negatif. Lebih2 lagi pada orang yang ikhlas tegur kawan dia supaya jangan bercouple, tetapi tiba2 dimarah sebegitu. Kurang asam betul. Akhirnya bergaduh tak sudah.

Kenapa saya kata positif?
Sebabnya, mereka2 ini masih sedar hakikat keterikatan diri mereka dengan Tuhan. Masih rasa bertuhan. Tinggal lagi, mereka tidak faham kenapa tidak boleh dan kenapa Tuhan larang. Tetapi kalau mereka benar2 menggunakan akal dan hati mereka untuk mencari kebenaran, seperti contoh di atas, mereka pasti akan berhenti dan berusaha menghindari, kerana mereka tahu itu Tuhan yang cakap, bukan kawan.
Hidayah milik Allah..
Cuma masalahnya adalah sesetengah orang yang mengungkapkan kata2 di atas, mengaku itu urusan mereka dengan Tuhan, tetapi tidak pernah cuba untuk 'menyelesaikan' hal tersebut dengan Tuhan. Kalau menyampah dengan teguran manusia, pergilah kepada Tuhan. Buka Al-Quran , baca terjemahan , contohnya ayat2 di atas. Kalau dah jelas lagi terang bahawa itu larangan Tuhan , kenapa masih tegar melakukan..?
Kecuali kalau anda sanggup menjawab begini : " Ah, itu urusan aku sendiri. Kau dengan Tuhan peduli apa? "
Anda sanggup..?

Saya Couple , Saya OK
Kebiasaannya, hujah ini keluar dari mulut dua golongan. Pertama, golongan yang bukan belajar agama. Tetapi mereka berminda intelektual. Masing2 ada pasangan, ada masa berdating dan ada masa fokus bekerja atau belajar. Kehidupan mereka jauh dari anasir2 tidak sihat seperti hubungan seks bebas dan sebagainya.
Kedua, golongan yang belajar agama. Berminda agamawan. Berjiwa islamik. Pandai mengarang ayat2 tazkirah dan mutiara kata hikmah. Mereka mempunyai pasangan masing2, ada masa bergayut di telefon, ada masa ber'sms' , ada masa mengirim hadiah harijadi, ada masa saling kejut untuk bangun Qiamullail, dan ada masa mereka benar2 fokus pada pelajaran dan kerja agama.
Kedua2 golongan ini adalah golongan yang paling suka menyatakan : Saya couple, tapi saya OK.
Persoalannya..benarkah couple itu OK?
Apa pula pandangan anda :)
Sekian.

KENAPA MASIH SOLO?

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang.
Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.
Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.

Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar.
Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.

Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti dan biar mendapat Mrs. Right juga dan baik seorang diri daripada menanggung dosa si isteri nanti
Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini.

Tips: Daya tarikan yang sebenar berpusat di hati yang murni. Berusahalah untuk mencuci hati anda daripada semua perasaan yang negatif terhadap semua orang di dunia ini.
Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah.
Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu.
Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah.
Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.
Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan.
Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju.
Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta.
Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan.
Tips: Agar mudah orang sayang, cuci hati dengan jaga ibadah, solat taubat, beristighfar, baca Al-Quran, maafkan orang lain, meminta maaf, bersedekah dan berfikiran positif.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.
Demikian juga perkahwinan.
Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.
Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kealam berumahtangga.
Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah?
Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?
Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?
Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu.
Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu.
Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.
Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat.
Kita boleh berkomunikasi melalui fikiran. Hantarlah kasih sayang dan hasrat murni anda terhadap pasangan dengan gelombang fikiran ini secara berterusan hingga berjaya.
Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya.
Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.
Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.
Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi.
Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali.
Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.
Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.
Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.
Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai.
Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati. =)

Wallahu a'lam.