back to uia so00n





uhh..attenttinoonn!!

attention!

attention to all people of this kampung..
today.. i would like to confess..that im gonna write thiz blog in english..huhu
im sorry if my grammar not good.but,,im trying to improve it!

writing blog is just like writinng diari..its same right?
erm..my teachers said ..the one that can improve ur language or ur writing is to write ur diary in english..y? because we r not being stressed thinking about our grammar,or about our 'thesis statement'..huhu..we just write directly frm our heart..so..this step actually help a lot!

owh..im going back to uia,,huhu..feel xcited coz its little bit bored at home ..coz nobody to talk wit..no body to play wif..just wake up at 11o'clock..tidy up living room..then..eat..then sauna..erm talk about sauna..i looiked like it coz u know wat..my weight lost in about 5 kg this week jus because skipping dinner and sauna 4 half an hour..try it everybody! its worth beb..

thenn..

okey..bye..yuhee the witch was calling3 me now!

i grab it at fb sorg mamat..isn't its cute?

Kehadapan my future wife(s)

I menulis article ini bukan lah kerana di cabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. err.. I ...menulis ini adalah kerana kehendak I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.

So, wahai my future wife(s)

I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.

I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?

Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.

My future wife (s),

You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi... Ehem.

Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bull****. So, don't trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain. You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan.

ary ke 4..

ermm..maleh nak tulis pnjg2..penatt wei..nk smpan utk sem 2 plak..tanak penat sgt..ni kt bandaraya kuching..tu jer nak bitaw cumel la kucing nih..w/pon aku nih tkot dgn kucing..tpi aku admit y cat is cute...but....baby is more 100x cute compared to cat taww...btoii laa...baby maner cakar org..plg komang pon dye nangis jer..kte bgi susu,,diam laa dye..kalu cat..tau nk tkotkn denn jerr..nyampoh!

ni kat watefront..poyo giler air kt kolam2 nih..nape air ni poyo? sbb dye ikut sedapp dye jer nak myala kan lmpu..kadg2 uh lmpu pdam..air tak naik ats..skejap jer air naek ats..kiteorg trpakse lari2 sane sini g kt tmpt air y brlampu..tyme nak flash an gmbor,tros padam..kenTOT la awok ni air! ptut bucuk

ni ukiran..sgt cntek..!im impressed



bgunan y myala uh namernyer dewan bandaraya kucing...cantek an? suke..tpi ta penoh g ekpown..






ary ker 3..

ni la umah y sgt2 tggi,...dbor weh naek..dye wat tgge gune batang pokk kelapak seyh..mmg curam maaa.. cik atiqah kiter tgh braksi ala2 putri iban santubong gitu..ngewww~~~
ni plK cik nel y sebenarnyerr tgh panas uh..ppkai bju ulu..uhhh..org ulu cik niel nih upenyer



ini plak pahlawan iban satu2nyerrr...RENTAP....yea..agi idOP aGi NGelabannn...wachaaaaa

akhirnyerr..rentap kahwin dgn putri santubongg...(pe ngarut nih..ntah)










aku pling cuak skali nek jmbatan nih..tggi seyh..debor jtuh








ni al kisah ary ke tiga.....

kamiii sgt penat...kami sgt sakit..sumpah!






sakit gilerrr
lebamm mmg banyok..
menyesaalllll tak strectcihng(ayt salah eja dah..maleh nk betoian) selepas twon..aku an twos grab air..n minum..n dok dlm kete..tak strecth2 un..aduyaiiiiii..nyesal kameq tok
TPI plan still dijalankan..aryni kiteorg g serikin..nk shoping2..pulak uh aku nak beli bju utk business meyh..hihiih...tpi masa sgt suntukk..ptg nak g cultural village..kiteorg un beli laa dkn cepatnyerr..da laa sume jln cm org beranak 10 anak..kek kok kek kok..cess..mcm laa penah brnak 10..tpi rsenyer mmg mcm tu t..paha mmg sakit geyl weyy..
abes jer shopping..beratus duit abess..aduyai.hihhi..
then g cultural village..n g pkai bjuuu..iban..im being an iban's men while tikah jdi iban pompuan..hahaha..
nell plak jdi org ulu.
knana n kak iman jdi psangan org bidayuh
lawok wse..hahaha

seconD dAy ....4 jam naik..3 jam setengah tuwonn

ary ni laa ary dup dap dup dap skit..mane tak nyerr..nak daki gunung mak oiiii...tkott oii..malam uh da trbayang2 daa..larat ke kami? ermm ..sebelum naek uh..kiteorg strecthing2 sket2..senaman itu ini...cm skolah2 dulu..patu masuk laa kami 11 org ke hutan tuh,,

about 5 minutes, pAnCit!! NELL da jeritt 'BERHENTTIIII' kiteorg pon rse penat daa..rest laa kejap..maner tak penat..ni bukan cm naek bukit pelindung uh..y jalan tarr jer manjang..nih gunung y penuh ngan akar2.kayu2 licin..aduyai

kami teruskan perjalann..then kasut tikah plak trcabut tapaknyer..perrrr..cian tikah..then,sumone nak p toilet plak..skit perut..mcm2 kes..maner ader toilet dlm utan nih..then cik hisyam tye laa'sape bwak wet tisu? saye ader pesan suwoh bwak tisu' kiteorg ponn diammm jer..tak BAWAKKKKK..aku un ckp laa..bawakk tisu..nnty kiteorg WeT kan tisu uh..dye un ckp maner boley..nnty hancuss laaa oi..haha..aku trsenyum dlm aty..cumel btoi,bru bpe minutes da byk masalah..rse kelakar laa kite nih..naseb cik hisyam penyabar orgnyerr..mak plak sebarkan propagaNDA ckp dye tegas laa..garang laa..mule2 scary gak tgok muke dye..tpi dye baek jer..aku tggu tikah tok bela kasut..y tak skit perut g teruskan pjalann depaa..baiki punyer baiki las2 tak rety..las2 tikah cbot jerr tapak uh..pkai kasut without tapak sudaa..hihihi..

then kiteorg jalan laju2 nk kejar dworg kt depan..ontheway uh nmpak nenek n pak nek y dah tua daa..masih larat naik..tpi dworg tak nek cmpai puncak..maner laa larat..but yet depaa still trying nek gunung..mmg salute larh!

3o jam berlalu~ MAKKKKpenatttttttttttttt..
sumer kata2 smagt un keluak
en hisyam~kt atas adaa mcd..triple cheese burger

niel~ kat ats ada abc ..yeah!

aku~ kat atas ada pure architecturee..cepat kak ude..u can grab it!

knana..k.iman~ 4 plattt...cess

kami un naik laa dgn angan2 trsendiri..ader plakk tgge 90 darjah..cess ..debor giler2..ni bukan tgge y gune simen uh..tgge cm helikopterr laaa..tkut gaak..prjalnn sterusnyer un ader tangge..ade lagi tgge..pas ceroh ader tgge,..

about 2HOURS later..kiteorg mghadapi cerun y sgt2 cerun lgi cerun dan sgt laa cerun..bpe byk cerunn daa..tpi mmg cerun pong..tu y mmbuatkan kaki ku cramp..oh mY GOD!..ya ALLAH..ni laa fes tyme wse cramp..tok penoh rse sakit gini gayo..kiorg un rest laa kt pondok sat..cik hisyam suroh tegakkan kaki..TAK NAKK! SAKIT laa..saye tak nak jugak..mmg lmbt aku tgakkan kaki..then lepass tegakkan kaki..rse..aikk..cm daa ta sakit..hihihi..isi minyak pnas skit..jap bukan sikit..kak iman isi byak gilerrrrrr...las2,.wse panas wehh..panaasss.....bgaatt..patuu ilang..then truskan prjalann..sebenarnyerr..dah tak larat..rse putus asa..naseb ade pidah(abang)..dye tlg angkt kan aku bile penatt,..hihihi..tpi y pling mmbanttu is ALLAH..DIA y banyak sgt tlg gua..
kalu nak hadapi sesuatu y susah..kiter ckp ALLAH..ALLAH...selawat ke atas NABI..mmg byk mmberi kite keyakinann..seyess..percayalann ladies n gentlemen..

then potpetpotpett...sampai..japp sebelum smpai uh..aku cramp lagiiiiiii..
aii laa naseb..dah laa mser uh kene lompat naek ke atas..cmner nak lompat kalu kaki cramp? hah?
kuatkaqn lgi smgt....las2 nek jugakk..alhmdulillah..kiteorg da smpai puncak..NUR EZZATI ADNAN akhirnyerr berjaya! hihihi..yeaa..alhmduulillah..syukur sgt2..unbelievable..

kiteorg pon brgmbr laa sakan2 kt atas uh..tgok pemandagn ciptaan ILLAHI..then ..makan..sembhyang..tyme sembhyang uh..hanyar nak jimat air nyerr..hahaha..nk minum utk twon nanty..copp turon? tkottt nk turoonn..hanya ALLAH y Taw betapa tkotnyerr aku n knana nak twon..kiteorg nih gayat mayat tgok bwah..even nak nek tgge kt dlm umah un tkowt wehhh..helikopteerr plis save us! we r in dangerrr.! maser tuh mmg brhaarp ader helikopterr..kuikuikui..harapn hye tggal harapan..hampeh tol!

dah laa sumthingg y memalukan jiwa ragaku telah berlaku semasa naek gunug tdi..aku unn twos turon cepat bgi mgelakkan sesuatu y lagi2 memalukan itu diketahui org ..cess..keskemaan plak..maaf la..kuikuikui..then aku un turun laa bwah dgn cepattnyerr..tron sgt besh..sbb cepatt..hahaah..ta penat sgt..dah tak benti2 dah cm naek tdi..pulah tuh aku pkai bandage..da tak cramp r..cumer nell uh..maser daa nk dekat cmpai tiber2 diye keemooann..dye marah2 gunung sntubong sbb mmbuatkan dye penat..mcm2 bnde kluar..lawok plak..aku y dok blakang dye trgelak2..kiteoorg jln brdua jerr..kanana n abang dah kat depan..k.min..kak iman ..kak shud n tikah msih dibelakang sanee..debor gakk sbb mcm2 bunyi weiii..bunyi binatang pe ntah..aduyai..las2 dgr bunyi jalan raya dah..huoorayyyyy,,tu tndernyerr,,nak cmpai daa
tiber2 nell dah trsembam kt bumi..dye da nangess sbb trsgt penatt..da cmpai daa syg oii..ke depan skit jer g..100 meter g syg..aku un tolak2 dye..kiteorg un cmpai laa ke kete innova uh..aku un tros mggapai air masak..tu jer y aku pikir..hahaha..selamat smpai


ni laa muko penat2 blako..ni belum cmpai puncak g..tpi y laki steady jepp.ciap tak minum air pon..jelesssss

ni laa tNGGE 90 darejah tuh..perhh naekk mmg agak senang..tpi bile twonn..hanye ALLAH y taw..gaYAAAAAATTTTTTTTTTT..cmpai knana nanges..da laa tgge ni goyang2..gap antara tgge n tgge pon jauh..cmpaii tuttttttt..secret




ni laa gunung santubong...gunung y akan kami ingati selaluu

ary FIRSTT


ni mase malam..kiteorg g kampung gersik..cntek geyll dye nyer air..cm kt venice seyh



i grab it from benzfadzlin blog...


They have this side of them that is so great that everyone wishes to be them. Smart, beautiful, anything that attracts the eye. But you never might know, that girl has a horrible half of her. You never would have guessed how unpredictable she was or how capable she was of changing her whole image. True colors show on the inside not the out. Be true to yourself and show them colors. The best part of it is knowing the acceptance. People will respect you for being who you are and something you’re not.


BerNiaga

huhu..penatt3...
nnty mmber aku n kakk nak datg umah..fuyoo..bestnyerr..kiterorg nak hiking gunung santubong..cam debor jerr..aku nih doh lerr gemok..tkot sempot2...aiilaawehh..yess..u can do it!.
ermm aryni..sedeyh laa..ayah kawanku,amalina syahira meninggal dunia..sian dye...dye daa laa syg sgt2 kt ayh dye..takziah utknyerr..ama,..awok tuh anak sulong..tabah2kan diri yea..saye taw kamoo kuat.! ni sume ujian tuhan...







ermm...dgn ini..aku akan jdi businesswomenn! NEXT SEM-nak jual jubah2...nak jual bju muslimah..n jual kek lapiss..nak untung manyak2..patu bole beliiiii: KAMERA..ENFON..LAPTOP! yeaa....den ta sabar nak kumpul duit..


PENGUMUMANNN- woii mahallah khadijah n mahallah zainab..meii ramai2 ..meii beli baju kat bilik saya! cepat2...sape cepat dye dapt reward...cantek2 bjunyerr..murah3...ehekk...ley plak promote kt blog ni..pe la..by the way..tgah penin nak pikir modal nak bape laa...kene beli hangar n almari tak utk sangkut bju2 tuh..? nk lipat cm maleh jerr..nnty msty ramai datg2 patu dworg kumbah2..las2 ta beli un..ermmmmm...