cinta cinta cinta cintunnnn

  • cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam.



  •  Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.



  • Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Karena Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.



  • Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi,” Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?”. Jawab titis air mata kedua tu,” Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja.”



  • Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata: aku turut bahagia untukmu.



  • Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.



  • Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mau mencoba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.



  • Perasaan cinta itu dimulai dari mata, sedangkan rasa suka dimulai dari telinga. Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tapi apabila kamu Coba menutup matamu dari orang yang kamu cintai, cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihatimu dalam jarak waktu yang cukup lama.



  • Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan walaupun mereka telah dikecewakan.



  • Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.


  • jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.




  • Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.



  • Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat -Hamka



  • Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat.



  • Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.




  • Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat berartibagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.


  • Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang, ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping. Dan hanya dengan mendengar kata “Hai” darinya, dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut

ok saya teringat yang saya pernah malu hari tuh

kenapa?

bagAIMANA?

..macam ni..ayah saya suruh beli anggur..saya pon pilih..ituu..ini..sana..sini..n letak dalam bakul

pastu ayah datang..ayah cakap..

"ce amik yang baru angkat tuh"

aku pon tengok..aku pon cakap..

"ha'ah..ni lagi okey..nampak macam anggur"


pastu aku berfikir jap..

"kalu yang ni mcam anggur..yang dalam bakul tuh ape? bukan ke tuh anggur gak.."


last2..aku sebek kat situ..penjual uh pon pelikkk tgok aku..bwuahaha..jadi tak siuman jap..maafff

tadi saya maen basikal!

petang tadi saya maen basikal. kembar y ajak. saya pon ikut la sbb buhsan ngadap komputer jer
saya asyik2 tanya adek

 "ada anjing tak nanty?kak ude takowttt"

then saya disuruhnya duduk tengah2..afif cakap biar afif jaga belakang ..arif jaga depan.jadi guide kak ude.aigooo2



sumpah! saya terharu bangat,..yer..memang saya penat nak layan kerenah beliau..beliau berdua sering bergaduh2..bukan kadang2..bukan jarang2..bukan juga hari2 tapi TIAP2 MASA..ulang balik TIAP TIAP MASA..ada phm?? mana la saya tak penat..tapi kalu marah ibarat mencurahkan air di atas daun lengkuas! mmg tak masuk2.. cop..ade ke daun lengkuas? ermm lantok la


jap..then kiteorg melalui kawasan2 bahaya..depa suruh saya turun tangga guna basikal..omo omo omo..!!! mmg la gue jeritt..tak mo gak..sakit weyy








cakap pasal adek kembar aku..mereka ni siap buat law sendiri taw..

kalu hari ni arif basuh pinggan, hari esok afif basuh pinggan..dan macam2 lagi sampai saya pon tertulis kt fb...

"mereka sedang create law depa sendiri..kalu afif pukul arif sekali..arif kene balas banyak2 kali..kalu afif ejek teruk2,arif kene jentik sepuas hati..kalu ejek sikit2 afif kene pukul slow2..kalu arif ckp DIAMM   afif bising gak..kene pukul sepuas hatii"




tu la naseb kalau ada adik kembar..mmg tak la kalu rumah nih diam!..tapi..y bestnye..adik saya selalu PROTECT saya..dia dah macam OPPA saya dah..








kalau ada cacing,lipas,labah2..mereka la yang akan kotorkan tangan mereka pegang ulat2 tu n campak nun jauh ke semenanjung..ok tipoo je






kalau ada kucing yang kacau saya..mereka akan cakap 






"meh sini ..biar afif/arif BUNUH kucing"




kalau mereka ada duit..then pak cik aiskream datang..mereka la belikan aiscream utk caye..aduhh..yelaa even mereka mintak balik duit aiscream tuh kat mak,i still rasa disayangi..buwahaha..


tiap kali telepon dari uia..afif mesti tanya




 " kak ude cihat? kak ude dah makan?"


aigoww..mana la saya tak cayang kat mereka ni..




mereka adik yang baik..saya je kakak y jahat selalu suruh mereka tukup pinggan,angkat kaen,buang sampah,kunci pintu pagar..blablalba...








ni la adek saya yang baik tu..
















ok! 












saya tipooooo..








ni adek saya yang betul2










...jap..maleh la nak upload..berukbang wat selok dye lembab bagaii..kembar uh ade kat side bar kanan tuh...k..daaaadaaaa










SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN..
Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!

Kebanyakkan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakkan wanita Islam...kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak...(saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )

Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?" pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tuu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu"

Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang mashur.

Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..

Dalam BAB TIGA :
" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut : PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID: Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :

1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.
2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)
HURAIAN MASALAH :
1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?
- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)
2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?
- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.
- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.
3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.
-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.
-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)
-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.

Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.
Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

(Sumber dari teman-teman di facebook)
Share

Do I have to apologize? Should I apologize?


I’m falling in love with you
I know my love
has made you suffer


But I can’t forget you
If you could understand me
Please forgive me
although I’m crying again


Although it’s wrong, I can’t
Although I closed my eyes
I still can see you
Although I’ve suffered with you but I’m happy thinking of it


Eventhough I closed my ears,
I still hear your voice
since I can’t forget you
I’m going to love you


Although it’s wrong, I can’t
Although I closed my eyes
I still can see you
Although I’ve suffered with you but I’m happy thinking of it


Yeahhh…


Although it’s wrong, I can’t
Although I closed my eyes
I still can see you
Although I’ve suffered with you but I’m happy thinking of it

budak suke epal ijau!

epal ijau..erm nyumnyummm sedap bangat erkk


the old cliche once says


"an APPLE a day keeps the DOCTOR away"


"an apple,an orange and a few pieces of fruit and a salad a day will keep the doctor away"

so anda2 semua..nak jimat duit kos perubatan anda..makan lah epal ary..yea..it taste sour but if u keep eating it,u will love it..

kawan2! sebenarnye..masa pagi2 kita kene banyak banyak banyak banyak banyak makan buah..kalu kita rasa lapar un..kita makan a banana or two banana..but eat watermelon first before u eat other fruits as melon helps digest our foods...so sebelum noon,eat fruitts





we need 70% of water in our body. you must have water for survival..im not talking about drinking water!

some people might be saying right now,

"hey,thats great,i drink my eight  glasses of water a day". but  in no way  will drinking water bring u the success i am referring to..wen i say hight water content food, im talking about two foods grown on this planet that naturally have hight water content..ONLY two foods..they are FRUits and VEGETables..anything else u eat is a concentrated food..which is mean the water content has been removed..so penat je la kita makan mknn y tkde high water content..memang la semua lauk pauk y dimasak tuh sedap tapi sayur2 kat dlm lauk pauk y dimasak melbihi suhu tu dah MATI..DA takde nutrien yunk oii..


so anda2 yang disayangi marilah kita makan banyak banyak banyak banyak sayur mayur n buahan muahan yerr supaya body kite sayang kita..janganlh disebabkan kita diberi badan yang sihat dan perfect merfect..we tend to take them for granted and ABUSE Them..sian beliau (badan kita)



assalamualaikum

err entah

wah2..sudah lame erk saya tak menulis itu ini..busy sangat cuty ni..lagi busy daripada belajar mase sem 3..mase sem 3 dulu banyak post bagai ku update..sekarang hampeh laa..



btw...oii org kampung semua..cik nak habak maii..cek da dapat kerja..kerjanya jadi waitres..tapii tetapiiii but...cek tKUT nak kerja..banyak reasons nye..


  • saya dah la tak ada kasut  yang sesuai utk dipakai nanty..takkan nak pakai kasut crocs..tkut jatuh macam nangke wangi macam hari tu
  • saya tak rety nak cakap bahasa sarawak meyh..nanty saya tak pham macam mane?
  • tempt kerja jauh..bwuahahaha..
  • kalu nak catat order orang uh..err saya ni lambat nak menulis ni..memang TAK la kan
  • the most important THING is...GAJIIIIII...kami tak diberitahu ttg gaji..mak cakap gaji waitres ni untung2 pon rm3OO..TOINK TOINK..maaf saya ni mata duitan..gaga..tak mo la!.

wen i suddenly think of him

creativekhalifah:

LOVE..no one can stop this feelings because it is fitrah(normal) to all human but you can damage it if you let your LUST controlling it.LOVE before MARRIAGE or LOVE after MARRIAGE.
The different is ALLAH SWT blessings.

nice =)

True Love During the Time of the Salaf: At the demise of Abu Darda (ra) his wife, Um Darda said to him, “You married me in this life by proposing to my parents who agreed. I want to marry you in the next, so I’m proposing to you.”

Jangan lagha! =.=”

jum bce doa bangun pagii

to my future husband

You don’t have to drive any BMW or Mercedez or Skyline to be gorgeous.Be an imam in prayers.That’s how I define gorgeous.You don’t have to have nice voice and hush me with lovely songs to woo me.Recite the Kalamullah, Al Quranul kareem.That’s how i would melt.You don’t have to be rich for me to love you.Please have a kind heart.That’s more than enough for me and my parents too.Nobody’s perfect. You are nobody.So you are more than perfect for me :)

honnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..pinnnnnnn...honnnnnnnnnnnnnnnn T.T

ARINI saya kene hon banyak2 kali..


kuwang kuwang kuwang!!


padan muke saya


sape suruh berani sgt nk jalan trus je even kete depan lajuuuuuu gilerr


serioss kabo lagi satu inci mmg bonek doh kemek..

tapi saye geram geram geram geram geram geram geram geram geram geram geram geram gam dgn ENCIK KERETA besar yang berani2 nya hon budak lesen P seperti saya...saya tau la saya salah tpi usah la beria sangat mahu hon byk kali..




.kalu hon 2 3 kali saya bgi tpi ENCIK kereta besar hon 15 kali kot..


kalu hon tuh bunyi cumeyl mcm


'plup plap plup plap'

takpon

'adek y cumel jgn drive mcm tuh'

takpon

'toink toink toink'

tak pe la jugak...ni bunyi die mcm ni

'PINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNpinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn'

annoying kan just by looking it..adoi doiii..



then kereta tuh pandang bengang sampai muke beliau mcm ni

aku pon wat la muke macam ni
    ape hal? saya baru lesen P ok




dah lah kami sesat sampai terbayar plak kat tol hape ntah!

then tersesat kat satu perumahan 'siol kandis' sampai naik siol kiteorg semua..masalah la masuk je kt situ ade berapa banyak siol tah.

.about 30 minute gak la abeskan mase disitu.



.n the worst is kamii asyik jumpe bas y same..budak kecik maen basikal y same dari tadi n rumah y same je..tak ke bodoh?








 aigoww..naseb minyak full full.akhirnya kami keluar2..then has to face a lot of roundbout! lagi la tercirit kami..kami pusing2 dan pusing la dlm 5 .. 6 kali..sampai semua decide nak masuk road y mane..macam mr bean da (tpi mmg ni la harapan aku bile da dpt lesen mmg aku berangan nak men pusing2 round bout mcm mr bean uh)

saya dah kene saman? style2

dgn ini gelaran pemandu brkhemat sudah hapus dek saye kne saman arytuh...saman sbb parking lame2..patut la mse drive arytuh saye nampak kertas wane ijau..kupikirkan iklan..tup2 mak ckp kak ude..awok g mane tadi sampai kene saman?,..aku un wat muke terkulat2..mak un cakap

 tgok nih...dye tulis 415 saman awok...tolak la gaji mcmn ni




aku y bolok tak rety bace saman uh pi la percaya..bile kak nana nengok dye kate

ala 68 sen je..






AIGOW.. ngader mak! sampai aty tipuu kite..

saye berjaya mintak kerja!!!!!!!!

ok! dgn ini saye berjaya mntak kerjaa..hehehe..baru mintak kot! belum sure dapat lagi...antara kerja2 nye adalah



  • tukang masok
  • tukang wat air
  • cashier
  • waitress..
LETS see..saya rasa saya sesuai pilihan y first tu kot..GAGAGAGA..salihah un teka saya dpt y itu..ces..udah jangan nak berangan sgt kak ude oiiiiii...

pemaleh!

sape y pemaleh? saye la...



arini bru nak ciapkan poster uh..besokk mmg kompem2 kne antor dah..tpi malam ni bru nak pulun2 wat...selama ni wat pe? petang tdi tidur2 dlm banyak2 jam..then sebelum uh kne jagi cik baby fahem y sgt amat comeyh loteh...pipi dye setembam2 nye...kalu pipi tembam..badan? aiii toksoh ckop laa...mmg semput pegang dye...


kiteorg jge dye dlm 3 jam..mule2 dye baikk je..diam je..kiteorg un cm xcited..

p las2 dye nanges sana sini..aigow2..saya y tak brpengalamn nih trus conclude oh ntah2 fahem ni berak tak?


kiteorg un tggl r bju beliau..tak ponn..fahem ni nak kne dukung je setiap mase..kalu berhenti skejap..trus WAAAAAAAAAAA..then sambil dukung aku un nyanyi la berbagai2 lagu  gune lirik sndiri ..

"tepuk amai2 belalang kupu2..fahem jgn nanges nnty ibu buat susu..fahem budak baik..jangan nangs2 cepat2 tidur nnty kakak senang"


"burung kakak tua..tinggal di jendela..fahem budak tua..jangan kawen dua"


patu berselawat3


last skali saye nyanyi lagu KOREA kt beliau...beliau senyap je..tak nangis..mmg terbukti la kelunakan suara ku ini..VWUAHAHAA,,






,lgi terbukti bila kak nana nyanyi je..dye nanges..dye nak saye je nyanyi tuk dye..



tapi masalahnye..sangat3 laa penat cik baby uiiii...kami terpakse bergilir2 jage kerana berpeluh2 macm berjoging je.








*.las2 kami dapati baby uh kelaparan y amat..sbb uh dye dahaga...alolololoooo cian cik fahem sayang...


as a conclusion,we quite enjoyed gak jage beliau..awwww..nak jage lagiii bleyy supaya badan saye jadi kurus berpeluh ari2...







saya tak dibenarkan kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

aritu beria la kite org berangn..weh2 cuty ni nak keje ape laa..nak cuti kat mana laa..last2 sume nye tak buat..hangat2 taik katak je..menyampah betol..so saya duduk je tercongok kat rumah nih..mak tak kasi kerja..mak kata bahaya..jaga lah adik kat rumah..tak pyh susah2 kerja..saya baru berangan2 nak kerja nak duit beli kamera DSLR..semuanya hampeh kempih..last2 saya terpaksa akur..

list to do
  • design o oter2 kasut..watercolour an ada..heee
  • masuk peraduan poster kepenggunaaan
  • masak2 memasak cooking dan memasakkkk lagiii banyak2
  • sapu sampah
  • kemas rumah
  • make it afif arif got 5a in upsr,,boleh ke??aigoww
  • nek gunung (gunung santubong dah 2 kli nek,,dah jenoh dah)
  • beli rollerblade
  • beranikan diri menentang anjing2 y berkeliaran
  • misi kuruskan diri!! yeayy i can do it
  • jaga pemakanan supaya kulit anda sihat
  • study la sikit unggas2 tuh..
  • then ntah lerr..explore seluruh kuching
aritu kami pergi GITAK..sebab adik2 saya mahu guntuing rambut..saya yang drive..memang hujan lebat gile..tapi saya tetap beranikan diri drive..fes tyme drive ujan2 y lebat2 bangat2..then apabila sampai..rupa2nya kami ada satu payung sahaje..haaha..saya kongsi la payung ngan kak nana dan qihah..tibe2 saya rasa licin y amat seperti main rollerblade tikah yang roda empat tu,,sedar2 rpanya saya terjatuh macam nangke wangi kat atas lantai di khalayak ramai sambil mendengar kekekan2 orang2 mentertawakan saya...JAHATTTTT!!!
agak geram la jugak..errrrr



sampai haty beliau ketawa..dah lah beliau2 y ketawa tuh daripada kalangan orang2 tue2..tape2..saya igt muka awak semua..len kali kalu kamo semua jatuh..saya nak ketawa kuat2 balik!!



pastu nak cakap kuat KUAT..BEstaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!







..ish2..sik lalek la korang nak ketawa pon sebab saye pon ketawa skali..rasa kelakar pula jatuh mase hujan..entah,,tpi laen kali saya dah takmo pakai kasut crocs dah..sekian..assalamualaikum
Classic

liar





thennn...tingggg!!

its pizzaa..


saya nak jogingg..tapiii...errr

  • saye mengantok
  • saye malas
  • anjing slalu tengok saye y cun ni
oii laaa dog

untunglahh bgi sesape y masih muat lagiiii nak nek buaii...den da tak muat daaa

wen i know i cannot be an architecture

gemokknyee saya asyik mknn je

astaghfirullah!!!

Papa buat kat mama boleh pulak? -Astaghfirullah Al-Azim -

Terkedu…!!!! Itu saja satu perkataan yang mengambarkan perasaan aku saat aku mendengar kisah yang diceritakan teman. Aku tidak mampu untuk berkata, marah tak mampu aku zahirkan, tapi sedih yang teramat rasanya..

Kisahnya :

Nini bekerja disebuat pusat asuhan dikawasan elit yang kebanyakkannya didiami orang melayu di X . pusat asuhan yang menempatkan anak2 golongan bijak pandai dan dah tentunya juga berada. Pusat asuhan yang bagus, system yang teratur, disiplin yang baik. Malah bagusnya majikan Nini menerapkan nilai2 pendidikan Islam sedari kanak2 ini kecil lagi.

Dari peringkat bayi hinggalah prasekolah, terdapat lebih kurang 50 org semuanya anak2 jagaan mereka. Semua berjalan lancar hinggalah pada satu hari, mereka menerima seorang ahli baru, kanak2 lelaki berusia 4 tahun. Daniel namanya. Kecil tapi teserlah ketampanan wajahnya seiras wajah siayah. Di pusat asuhan itu juga ada seorang budak perempuan berusia lingkungan 3 tahun, Norish yang juga sangat comel dan cantik.

Kelihatan dari hari pertama, Daniel sudah mula tertarik untuk berkawan dengan Norish. Kemana Norish kesitulah Daniel mengekori. Apa pun aktiviti yang dilakukan Norish, Daniel pasti akan turut sama.

Di dlm pusat asuhan itu, bayi akan diletakkan satu bilik, kanak2 lelaki dan kanak2 perempuan juga akan diletakkan dibilik berasingan. Tiap hari selepas makan tengahari, mereka akan dikerahkan untuk tidur dan tentunya dalam bilik masing2.

Pada satu hari, Nini yang sedang memeriksa setiap bilik bagi memastikan tiada masalah telah terkejut kerana terlihat kelibat Daniel duduk disisi Norish yang sedang tidur sambil mengusap2 wajah nya. Nini segera mendapatkan mereka dan memujuk Daniel untuk pergi kebilik kanak2 lelaki dan tidur.

Esoknya waktu ada aktiviti bermain, Daniel kelihatan begitu rapat dan mesra kepada Norish, dibelainya rambut Norish dan diciumnya pipi Norish. Nini mula rasa pelik. Tapi merasakan itu sekadar biasa untuk kanak2 seusia, yang mungkin menunjukkan sayang, maklumlah kebiasan kita juga mencium kanak2.

Tengahari itu, sama seperti semalam, Daniel sekali lagi ke bilik Norish dan rupanya di berbaring sebelah Norish dan terlelap sama sambil tanggan nya memeluk Norish. Bila Nini kejutkan dia menangis kerana tidak mahu tidur dibilik kanak2 lelaki.

Kebetulan hari itu keluarga Norish lambat datang menjemput. Norish bermain2 dan seperti biasa Daniel adalah peneman yang setia. Kali ini dia agak bertindak luar biasa, memeluk dan membelai Norish. Nini seperti biasa akan menegah dan memisahkan pelukan itu.

Namun hari ini adalah kemuncak kepada apa yang selama ini menjadi tanda tanya kepada Nini..hari itu kebetulan hujan. Tiada aktiviti bermain diluar. Semua kanak2 bermain di dalam bangunan. Tapi tidak kelihatan Daniel mahupun Norish. Puas dicari kelibat mereka diserata bilik tapi tidak ketemu.

Akhirnya Nini separuh pengsan bila dia menolak pintu stor dibelakang dan terlihat Daniel yang berusia 4 tahun itu duduk dipeha Norish dan sedang mencium perut Norish sambil melondehkan seluarnya dan Norish sudah tidak berbaju Cuma yang tinggal seluar dalam!!!

Pantas Nini menjerit dan mengangkat Daniel sambil Norish menangis (mungkin terkejut kerana Nini menjerit, sebab sebelumya dia hanya diam). Norish segera dipakaikan baju dan Daniel juga segera di paksa memakai semula seluarnya.

Di bilik pengetua yang tenang dalam ribut. Daniel ditanya mengapa dia bertindak demikian dan dengarlah jawapannya

“Papa buat kat mama boleh, kata papa dan mama tu cara kita nak tunjuk kita sayang, kalau kita sayang kita buatlah macam tu”

!!!!!!!!!

Segera keluarga Daniel dipanggil, pada mulanya mereka menafikan cerita Daniel, tapi bila Nini dan pengetua menceritakan perbuatan Daniel kepada Norish.. si ibu terkejut dan mula menangis sambil mengakui sebenarnya ini adalah pusat asuhan yang ke 3 mereka tukarkan Daniel. Tapi kejadian yg sama telah juga terjadi. Pengetua secara diplomasi menasihatkan mereka dan minta agar anak mereka dirujuk kepada pakar untuk mendapatkan rawatan.

Bapa Daniel agak ego dan tidak mahu menerima teguran dan agak sombong dengan mendakwa tidak ada apa silapannya tapi ibu Daniel mengaku bahawa Daniel pernah beberapa kali melihat mereka melakukan hubungan intim. Pada mulanya mereka agak kekok ,tapi akhirnya merasakan tiada apa yg perlu dirisaukan kerana Daniel masih kecil, tapi rupanya kesan dari tindakkan itu telah merosakkan ‘jiwa’ Daniel. Apatah lagi dgn penjelasan yang salah.

Moral : sebagai ibubapa, tolonglah!! Usah risau dengan anak yang kurang mendengar kata2 kita kerana mereka lebih terdidik dari apa yang mereka lihat iaitu tingkah laku kita. Dalam islam juga ada garis panduan antara anak dan ibu bapa, batas aurat dan juga waktu bila yang boleh dan tidak anak2 untuk masuk kebilik ibubapa.

Anak2 sekarang bukan macam anak2 dahulu, mereka sangat pantas berfikir dan naluri ingin tahu lebih hebat, selaras dengan kemajuan dunia. Jadi tolonglah agar berhati2 dalam hal2 yang sebegini. Bila ketika dan waktu yang sepatutnya dan tidak sepatutnya mereka ketahui, supaya kisah seperti ini tidak berulang.

sumber:email