nancymelodies:

I strive to be a woman of God.




on..

On the day of judgement, your life is going to play like a movie in front of you, your parents, your siblings, people you love, people you've wronged, people you've lied to, the entire world, and most importantly GOD. Now, knowing that, look back at your life, look at your life now and look where your life's headed. Is this a movie you're proud to be starring in? If not, check yo'self before you wreck yo'self


kita..

kita hanya ada dua jalan
jalan yang baik
jalan yang jahat
mana kita nak pilih?
dalam hidup ini,,
ya memang seronok
seronok disayangi
seronok main itu ini
seronok jumpa laki encem
seronok kawan buat jenaka
semuanya seronok
tapi keseronokan itu
adakah baik?
adakah ke jalan ALLAH?
kita sedar tak..
dunia betul2 menuju ke akhirnya
kita sedar tak ni?
kalu kita sedar
kenapa kita seronok?
kenapa kita banyak ketawa?
kita tak takut mATI ke?
kita tak takut jumpa ALLAH?
sebenarnye..
kita dah tiada masa nak gembira
kita dah tiada masa nk ketawa
masa kita..
masa kita..
adalah untuk cari petunjuk ALLAH
masa kita
adalah untuk kumpul banyak banyak banyak pahala
masa kita
adalah untuk bersedia masuk syurga
macam kita struggle dalam SPM
untuk masuk universiti
tapi kini kita struggle untuk masuk syurga
kita buat nota keimanan banyak2
kita hitung n kumpul pahal banyak2
kita cari kawan y baik untuk tarbiyah kita
semua itu untuk..
ke SYURGA-MU.. :)


kak ude adnan
3.04


“Many Muslims nowadays equal piousness and religion to reciting Quran, dressing Islamic, visiting the Mosque often, and being occupied with Islamic studies. They worry so much about gaining knowledge that they fail to implement it and actually live by it. They have lost what Islam is truly about and have forgotten that preparing a wonderful meal for your neighbours is part of Islam, that taking your parents out shopping or for a walk in the park is part of Islam, that going out and doing charity work is part of Islam, that doing your best and work and school is part of Islam. We do so many things daily that are part of our Islam but fail to realize the Islamic side of things and thus get no reward for them. Being an excellent and pious Muslim is not restricting yourself to studying about Islam and praying all day, the truly excellent Muslim follows the way of the Prophet (may Allah’s peace and blessings be upon him) and of his Companions. The Prophet and the Companions would work all day, they would spend time with their family, they would occupy themselves with politics, sports, and various other non-religious activities. They had time for everything and everybody and never let Islam get in the way of being a socially active person. The time they spend with Allah they did so in private and during these private moments they let their tears flow and spoke privately with their Lord, but during the rest of the day they dedicated their time to serving their neighbours, family members, friends and strangers. But whatever they were busy with, they never forgot that Allah was always watching them and they always truly practiced the teachings of the Prophet and the Quran, and its teachings and words weighed very heavily on their shoulders, this is what made them such great people.”



sang iqamah

iqamah itu sayu
iqamah itu mendayu2
iqamah itu buat aku terpegun
iqamah itu lain
iqamah itu ubah aku
iqamah itu hentikan aku
iqamah itu bikin aku kagum
iqamah itu siapa?
iqamah itu buat aku rindu
iqamah itu buat aku tertunggu tunggu
iqamah itu mnyentuh jantungku










Dear Heart, 

Please let me move on

dear eyes,
please let me see u

dear ear,
please let me hear ur voice

dear hand,
please let me text all about u,

dear feet,
please let me go toward u

dear u
please love me



~~haha..nak2 exam pon jiwang..bengong!



"When a girl is quiet, millions of things are running in her mind. 
When a girl is not arguing, she is thinking deeply. When a girl looks at you with eyes full of questions, she is wondering how long you will be around. When a girl answers "I’m fine" after a few seconds, she is not at all fine. When a girl stares at you, she is wondering why you are lying. When a girl lays on your chest, she is wishing for you to be her's forever. When a girl calls you everyday, she is seeking for your attention. When a girl says "I love you", she means it. When a girl says that she can't live without you, she has made up her mind that you are her future. When a girl says "I miss you", no one in this world can miss you more than that."


ghibah

diam
diam
diam
itu lebih baik
itu kurang dosa
itu kurang cakap
itu kurang kawan
itu kurang derita
itu kurang ngumpat
itu membosankan
itu hidup lgi senang





jika aku mati

jika aku mati..
doakan aku masuk syurga..
maff jika aku terhutang budi..
maaf jika aku terhutang cinta..
maaf jika aku terhutang duit..
maaf jika aku terlukan kamu,dia,mereka,beliau..
maaf jika aku tersogok janji2 palsu
maaf jika aku tersombong pandang..
maaf jika aku terkasar bicara..
maaf atas segala kekhilafan ini
maafkan aku..




agaknya beliau menopouse~!

ni segmen bengang saya
maaf ..

ok! fine~
geram giler kot
tdi ak pergi mahallah offic jus nak mintak kunci bilik usrah room untuk amik barang..
tibe2 makcik tu marah..
marah marah dan marah lagi
aku buat suara ayu
aku buat muka ayu
dia tak tergoda
ye lah dia bukan lesbian
ah!
naseb!
5 minit dimarahi
aku turut bengang
bengang dan bengang
terus aku bagi kata putus

OK SEKARANG NI MAK CIK NAK BAGI KUNCI KE TAK KAT SAYA?????????????????
SAYA DAH LA KENE SUBMIT KERJA DALAM MASA TERDEKAT NI
SAYA HANYA MINTA KUNCI SEBENTAR
THEN SAYA BAGI LA KUNCI TU BALIK!

muke dye dah kendur
kendur ibarat nenek 180 an
aku dah mengembang
kembang lega
menegakkah hak aku
tpi dia cakap 'yang awak nak marah saya ni kenapa?'
amik ko
tau pon takut!~
last2 dye tak bagi jugak kunci tu
buang karan je kalu aku nak pujuk rayu bagai
ok
tergadai semua barang aku kat sana
dah la 10 board ada kat sana


apa yang aku tau aku nak ambil basket ball baling kat muka mak cuk tuh
biar dri kedut 180 an
jadi leper
leper seleper kertas catridge..dan aku lukis gambar beruk kat kertas catridge tuh pastu hadiah kat beruk2 dalam hutan tuh..yea2..tu baru kepuasan sebenar!


jp nak ckp ni kat dye~~~




then gelak...

dan gelak2




ok~ stop berangan..mampu ke aku?aku bukan anak snow white nak buat begitu
aku hanya mampu ambil air sembahyang..tenangkan hati


assalamualaikum!

pst~ kepada kakak mahallah jagn cepat marah nnty terpaksa kawen dgn datuk 180 an

       kepada mak cik mahallah jgn cepat marah.. nnty terpaksa muke berkerut mcm nenek 180an tpi suami 18 an..tak ke malu?


^__________^

kepada saya~ jgn cepat marah..nnty terpaksa dibuang mahallah
 @___________$




hantaran kawen

tutttt
tengah2 buat lettering yang mengantuk dan embosankan tahap cipan..
tiba2 minda ku tertawang,eh menerawang..

emm nanty bila kahwin nak hantaran ape?

kalu aku aku nak hantaran yang boleh buat pakai..bukan hiasan itu ini..
ermm bagi aku barang3 yang cantek dan tertarik dek minda mestinye lah barang2 utk buat art..
nak tujuh hantaran..antaranya ialah

1.marker-kalu suami aku kaye aku nk maker prisma kolour y satu 5 hengget,kalu dapat suami pukai pokai,maker brand touch pon jadi la..nak berapa? aku nak sebanyak mana kami start tunang..kalu aku tunang dalam 2 bulan,beliau kene bagi 60 batang maker, kalu 5 bulan bertunang? wau2 mati katak la beliau..HAHAHAAH..

2.acrylic-acrylic tak kesah brand ape..asalkan banyak..satu set skali dgn canvas,berus2 dan pallette


3.almari maker- disebabkan marker tuh banyak terpakse la beliau bagi almari maker..karang bersepah rumah kami dipenuhi maker itu n ini..kalu boleh nak y tinggi sikit almari supaya baby2 kami y kembar3 tu tak maen marker tuh..( ok dah terlebih berangan)

4.art room-boleh tak mintak mende2 besar? entah..mintak je la..tpi mase wedding tuh tak payah la bawak seketul besar bilik art tuh..just bawak model bilik tuh as hantaran..wat cantek2 tau model tuh..

5.painting-ermm aku nak painting..tak kisah la painting ape,awak pilih je..asalkan ada saiz a0,a1,a3, and a2...

6. canvas-nak 10 canvas..sebab nak 10 anak..kuwenggg2..nnaty nak lukis gambar ank tuh chumel2..wah..tak sabarnye

7.felt!-opps boleh pulak aku lupe mende alah ni..ahh..nak kain felt banyak2..t kalu ada masa nak menjahit doll chumel2 ..






nak mintak lagi satu boleh? ni spare part in case salah satu di atas tak dpt ditunaikan..aku nak pinggan mangkuk cawan kuali kusyen hangar katil langsir alas meja karpet..alll in all in vantages..u got it?
haha,so better dapatkan 7 diatas kalu tanak bagi y spare part ni..haahah


okeyh2..sampai disini sahaja angan2 ku..aku nk sambung buat lettering..tpii jap nak cerita jugak satu cerita pendek..


``
``
``
`
semalam aku ngan yana balik dari studio kul 2 pagi..dalam perjalanan..
sedang kami berbincang itu ini..
terdengarlah bunyi 'bluuuewwrnkfjdkmclkdxdmd' dari belakang kami..
yana pandang..
aku takut pandangg..
kami jalan lagi kedepan..bunyi lagii
kami jalan2 lagi..bunyi bunyi bunyi lagi..
aku decide nak lari jugak!
yana tanye kenapa lari
aku lari jugak sampai tercampak kasut aku..nasib tercampak ke depan..aku sempat ambik semula kasut aku sambil lari sekuat hati ibarat gadis y lari dir diraped..
yana lari sekali dgn ku...uhh kami terselamat! kami berjaya masuk pagar ameenah
yana cakap laki y buat bunyi tu
3 org laki mcm laki negro..ok aku SANGAT TAKUT SERAM!..
so we decided to go back early after this or just stay at studio untill subuh..titik!

ok..papai
assalamualaikum!






cinta hati o cinta mati?

cinta yang mencelakakan
membuat dia bangang
angan2 dia bangang
duit dia terbangang
hati tersesat ke jalan bangang
cinta bangang

cinta yang mencelakakan
membuat dia lemah
rapuh iman dia
goda dia dengan kata2 garau mereka
percaya dengan janji2 yang tipu nak mampus


cinta yang mencelakakan
dia serah
serah jiwa raga
serah semua
serah hati
serah maruah
semua tergadai
semua diserah
banyak la anak dia terlahir tanpa dipinta
anak2 chumel tak bersalah
anak dia menangis minta di azan, dicium,dipeluk
tapi dia memandang kaku anak
dia mencanang benci
dia menjadi pembunuh
dia y lemah dan bangang gila
buang anak itu,sepak anak itu
anak itu..anak itu..anak itu..
hilang nyawa
 tanpa sempat lihat dunia
tanpa sempat makan maggie
tanpa sempat baca ABC
tanpa sempat jumpa aku,dia,kamu,mereka,beliau
adil kah?
semuanya  kerana
 cinta y mencelakakan~~~






mereka bangang

bangang~
B A NGANG!
tahu cakap
tak tahu diam!
boleh tak diam!
bukan susah
tutup mulut
shuuishhhhhhhhhhh
buat kerja
senang kan?




dekat nye

aku takut dekat
dekat itu musuh aku
bila dekat
jadi musuh
bila jauh jadi kosong
tapi kosong boleh diisi
musuh tak boleh dibaiki
sekali bergaduh
royak hati
koyak yang tak dapat dijahit lagi






shuishhhhhhhhhhh

shhuiiiiiiiiiiiiiiiiihhhhh!!!!
diam!
jangan cerita
mereka hanya durjana
jangan luahkan
mereka hanya akan ketawa
masalah kita
kita selesai
hanya sendiri
sendiri lagi bagus
sendiri lagi senang
sendiri lagi tenang
semuanya sendiri!






my mind stuck in the clouds

sapa paham?
aku pun tak paham
mereka ketawa
aku diam
mereka menangis
aku diam
patung ini aku


aku berada di tepi tingkap
di dalam penerbangan
air gugur tak ditahan
awan tengok aku
aku tatap awan sambil berbicara bersama
aku yang hanya suka awan
aku kawan awan
awan kawan aku
awan lihat aku nangis
awan pujuk aku





menangis situ sini

menangis lagi
lihat kerja itu menangis
lihat bilik ini menangis
bangun tidur menangis
sebelum tidur menangis



when my heart is screaming inside..
i sleep silently with teardr0ps 0n my face~

alam baru
jiwa baru

apa apapun y berubah aku menangis
ke sana menangis
ke sini menangis

malu?
apa itu?
aku lebih mahu nangis dri tahan malu

aku penat
jaga hati orang mana senang
mana mungkin mudah seperti add math



LAKI BOTAK CENTRE

perasan tak laki sekarang kan botak kat tgah2 kepala depa? especially for those have been married dan dah tue2 bagai..
haha..
aku baru terperasan tadi masa duk kat audutorium KAED uia gombak..aku duduk atas sekali..pandang bawah..uish manyak2 prof botak hey..
then duk pikir2..wah..adakah ini kerana MEREKA makan banyak AJINOMOTO?
ho la..isteri dok masak sedap2 ary2..taruk ajinomoto brdozen kasi sedap,n sedap lah rambut2 lari dri kepala hangpa..

    ni kes ajinomoto accumulate kt tgah2 kepala dye







hok ni? ajinomoto accumulate kat kiri kana kepala dye..ai la bang..benti2 la mkn ajinomoto uh..



LAKI LAMBAT GEMOK

aku tengok laki makan banyak je..eh tak de je..tapi  memang sememangnya banyak banyak banyak..
satu pinggan full
orang perempuan dok sebab segan, so makanlah ciput ciput kera



TAPI?

TAPI?

TETAAPII?


sapa lagi gemok anda rasa??


sapa juara kegemukan?????????????



bertahun tahun juaranya disandang oleh kaum wanita termasuk AKU ( sedeyh3x ni)








awak tak percaya?

ni buktinya..








BANYAK LAGI bukti..tapi disebabkan terlalu gemuk,
tak muat nak letak dalam page ni..satu gambar ni  je dah heavy loaded dah  sbb bercampur baur
 dengan berat penulis ni sekali..kuikuikui





tak sabet langsung!








................................................................................................................................................................



kenapa fenomena katak ini sering berlaku?
apakah puncanya?
adakah kerana lemak2 lelaki tertransfer ke otot2 beliau?
bagaimanakan mahu mentransfer lemak2 
wanita ke otot wanita y tak membesar besar pas ceroh gelap??



basically



basically
i wish that you loved me
i wish that u needed me
i wish that you knew when i said two sugar
actually it means three 
i wish that without me your heart would break
i wish that without me you`d  be spending the
rest of your nights awake
i wish that without me you couldnt eat
i wish i was the last thing
 on your mind before you went to sleep



SIAN ADIK AKU DAPAT KAKAK TAK SENONOH

harini adik aku kena cocok BCG kot name cocok uh..aku lupe lak\
tapi sorang je yang kena cocok,y sorang lagi kembar uh tak kena ..untung badan..
so semalam masa amik adik balik sekolah..aku cakap kat AFIF

"adek ..awak nak tau tak tips tak mao sakit masa cocok BCG uh?"



..............................................................................



"ape dia kak ude?"

....................................................................................



"kak ude baca kat intenet an, kalu tanak sakit BCG uh..awak kene cium GIGI kakak awak..

ada brand? mau cuba enggak??


.......................................................................................




"ish,KARUT!"


...............................................


terus beliau wat muke toYER..  ^_________^


ho ho ho horrrllliiiirrrckkkss


(tapi dengan jayanyanya beliau cakap tak sakit lgsung kene inject petang tADI)

p/st-mungkinkankah adek aku cium gigi aku masa aku tidow MALAM smalam?



ni semua anjing punya pasai

 aku nak cerita pasal semalam
aku tak tulies post ni semalam sebab sibok,p terawikh,nengok cite Ramadan Terakhir..
uwah2 ..best seyh cita tu sbb adik ogy uh muka macam ogy..eh sabet ke? ntoh





ok2..berbalik pada tajuk kat atas..semalam aku ngan kakak and adik

 pergi la EVERISE..korang taktaw? ha..buat2 taw je la..
then aku pun park la kereta kat depan2 everise
 dgn bangganya sbb tak byk kereta pulek masa tuh
tibe2 ada anjing besor keynai lalu ,,


then kakak aku kecoh lah

 'anjing2 cepat keluar'


aku pun dengan kecoh nya keluar dari kereta dgn pantas seperti sermith LIN DAN badminton!

alih2

alih2

alih22222222222222222????????????


KUNCI KERETA DGN CUMELNYA BERADA DI TEMPAT BELIAU!


tahniah nur ezzati..TAHNIAH!

then aku pun cuak la beb! nak balik macam mana oi?



aku telefon lah ayah..ayah dengan rileksnya cakap..
balik lah rumah jalan kaki..OMO Omo omo..gimana dong?
ujan lebat sekali..
so, cadangan ayah takleh diterima pakai









then,last2 aku telifon anis..kawan aku..

wat muke sesen mintak tulun sama beliau..uwah2

tunggu punya tunggu beliau..

dah lah tataw beliau pakai kereta apa..

tiba2 sebuah kancil dihadapan everise

pemandunya perempuan bertudung

kakak aku terus cakap

'ha..tu la anis kot,cpt2 kak ude'

aku pun berlari dalam kehujanan



mengejar kereta bertuah itu..bila sampai ja..kereta tuh berjalan..
aku terus je kejar..
alih2 kereta tuh parking..aku bingung jap!
tapi aku masuk je la kereta tuh..tengok2???

lututku tiba2 berkata-kata..

"bukan anis la kak ude kentut"

orang dalam kereta tuh dah bulat semacam..

 mata idung mulut n muka sekali tereffect bulat together..

aku terus toleh kebelakang sambil muka sebek~~~~~~






dan berlari  keluar sambil malu2 gigi menuju ke kakakku  dan adik semula






tapi kak nana dah macam ni




adik aku pulak dah macam ni




aku pun nak tutup malu join la sama GELAK


TApi dalam hati aku,............



 korang ! kasi cium bontot kang!





then...anis sampai..dgn UNSER beliau..ok! unser ok! bukan kancil
dan kiteorg pon terselamat dri kancah jenayah eh kancah bahaya

alhamdulillah


tu je nak cite
cite bodoh kan?

 but..........


ni blog aku



who cares?






















tutorial (photoshop)


ehem2..saya dah ada photoshop..tapi baru beberapa
minggu ni tau serba sedikit tentang photoshop ni
so agak keselokan disitu nak edit situ sana gambar2



header kat atas terlahir dari photoshop ni lah..





comel tak?


comell an?










ezzati

,be seriouss!

saya wat tutorial ni atas permintaann   nadia

1.mula2..
anda mesty ada photoshop..kalau takde guano nak buat semek oi?
then klik la kt photoshop uh

.................................................................................................................................................................


2. then klik file-open

pilih lah gambar mane2 y korang suka


.................................................................................................................................................................





3. klik open! 

.................................................................................................................................................................





4. Then nampak tak dekat bahagian Layer sebelah kanan tu? Korang right click dekatBackground tu dan pilih Duplicate Layer.

 .................................................................................................................................................................





4) Ok, dah nampak kan, ada dua layer sekarang. Tapi yang layer Background tu, korang tutup simbol mata. Tapi yang Background copy tu biarkan.


.................................................................................................................................................................





5.then korang boleh crop gmbar y korang nak edit je.cari symbol crop kt sebelah kanan tuh..gambar len BUANG..
.................................................................................................................................................................




6. Then, klik Eraser Tool dekat bahagian kiri tuh. So, korang padam lah mana yang korang tak nak.
kALAU nak senang padam,zoom in cket pic tuh dekat VIEW, kena bersabar lah cikit masa memadam uh..
Adjust2 saiz brush uh ikut keselesaan awok nak padam


THEN..dah ciap! 
.................................................................................................................................................................


7.contoh korang nak buat gambar korang dengan bf korang bercantum..korang klik dekat file-open.
klik gambar BF korang
.................................................................................................................................................................



8.then wat lah mcm step 2-6 tadi..pastu jadilah macam kt atas ni
.................................................................................................................................................................


9. then minimize kan pic bf korang tu..keluar lah pis korang tadi dan pic beliau

.................................................................................................................................................................



9.then drag lah pic korang ke dlam pic beliau seperti gambar diatas nih

.................................................................................................................................................................




10. wau besar sgt pic korang..so korang perlu kecilkan ia..klik dekat edit-transform-scale

.................................................................................................................................................................










11. korang boleh rotate kan ia supaya ngam dgn gmbr tersebut..edit-transform-rotate






TADA!

 dah ciap lah tu..

dgn basic ni..korang boleh buat korang berenang,berdiri atas itik mcm ni
..agak tidak logik an?



but who cares?






sekian!

assalamualaikum