tutorial (photoshop)


ehem2..saya dah ada photoshop..tapi baru beberapa
minggu ni tau serba sedikit tentang photoshop ni
so agak keselokan disitu nak edit situ sana gambar2



header kat atas terlahir dari photoshop ni lah..





comel tak?


comell an?










ezzati

,be seriouss!

saya wat tutorial ni atas permintaann   nadia

1.mula2..
anda mesty ada photoshop..kalau takde guano nak buat semek oi?
then klik la kt photoshop uh

.................................................................................................................................................................


2. then klik file-open

pilih lah gambar mane2 y korang suka


.................................................................................................................................................................





3. klik open! 

.................................................................................................................................................................





4. Then nampak tak dekat bahagian Layer sebelah kanan tu? Korang right click dekatBackground tu dan pilih Duplicate Layer.

 .................................................................................................................................................................





4) Ok, dah nampak kan, ada dua layer sekarang. Tapi yang layer Background tu, korang tutup simbol mata. Tapi yang Background copy tu biarkan.


.................................................................................................................................................................





5.then korang boleh crop gmbar y korang nak edit je.cari symbol crop kt sebelah kanan tuh..gambar len BUANG..
.................................................................................................................................................................




6. Then, klik Eraser Tool dekat bahagian kiri tuh. So, korang padam lah mana yang korang tak nak.
kALAU nak senang padam,zoom in cket pic tuh dekat VIEW, kena bersabar lah cikit masa memadam uh..
Adjust2 saiz brush uh ikut keselesaan awok nak padam


THEN..dah ciap! 
.................................................................................................................................................................


7.contoh korang nak buat gambar korang dengan bf korang bercantum..korang klik dekat file-open.
klik gambar BF korang
.................................................................................................................................................................



8.then wat lah mcm step 2-6 tadi..pastu jadilah macam kt atas ni
.................................................................................................................................................................


9. then minimize kan pic bf korang tu..keluar lah pis korang tadi dan pic beliau

.................................................................................................................................................................



9.then drag lah pic korang ke dlam pic beliau seperti gambar diatas nih

.................................................................................................................................................................




10. wau besar sgt pic korang..so korang perlu kecilkan ia..klik dekat edit-transform-scale

.................................................................................................................................................................










11. korang boleh rotate kan ia supaya ngam dgn gmbr tersebut..edit-transform-rotate






TADA!

 dah ciap lah tu..

dgn basic ni..korang boleh buat korang berenang,berdiri atas itik mcm ni
..agak tidak logik an?



but who cares?






sekian!

assalamualaikum








4 comments:

  1. hahahaha...kemengarutan kak ude!!!...btw,,,cantik!!!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. jnnah~ heee..karut plk..btui la

    sha~kat cni

    http://www.mediafire.com/?g0jwymmwej5#1

    ReplyDelete